Belysning af kontormiljø

Mange danskere arbejder på kontor, og de senere år har der været megen opmærksomhed omkring, hvilke fysiske gener det kan give at sidde ved et skrivebord det meste af dagen. Der har været fokus på museskaden, hæve/sænke-borde og ergonomisk korrekte møbler. Alt sammen er selvfølgelig også enormt vigtigt og kan være med til at øge arbejdsglæde og ikke mindst effektiviteten.

Der er dog en ting, som ifølge nogle er blevet overset en smule; belysningen i kontormiljøet. For ligesom det er vigtigt at sidde ordentligt for at undgå skader, er det vigtigt, at belysningen er i orden.

 

Den bedste belysning

De fleste, der arbejder eller har arbejdet på kontor, kender til at få hovedpine eller måske ubehag. Vi har det med at bebrejde et stressende arbejde eller måske varmen, og det kan da helt afgjort også være roden til mange problemer. Men det kan også være dårlig belysning.

Hvad er så god belysning? Jo, den bedste løsning er faktisk helt almindeligt dagslys. Men når mørket falder på, eller man sidder et stykke fra et vindue, er dagslyset ikke brugbart.

Derfor er det vigtigt, at man blander almenbelysning (i lofter, vægge, standerlamper) med punktbelysning (skrivebords-/arbejdslampe). På den måde opnår man det mest fleksible og medarbejdervenlige lys.

 

Andre gode råd

Udover den ovenfor beskrevede lysstrategi er der en række andre gode råd til, hvordan man optimerer kontorets belysning. Først og fremmest er det en god ide at placere skrivebordene så tæt på vinduer som muligt, så dagslyset dermed udnyttes optimalt.

Bruger man en arbejdslampe, skal lyset fra denne gerne være under øjenhøjde, så man ikke blændes. En fleksibel, indstillingsmulig lampe anbefales. Det er desuden generelt en god ide at tænke over, hvor lyskilderne kommer fra i forhold til fx skærmen, så lyset ikke reflekteres direkte ind i øjnene.

 

Desuden er det vigtigt, at…

Helt grundlæggende er der nogle krav og regler for, hvordan kontormiljøet oplyses. Lys må ikke blænde medarbejderne, give dem generende reflekser eller generere ubehagelig varme. Al belysning skal endvidere være flimmerfri og jævnligt rengøres, så det giver optimalt lys.

Sørg i øvrigt for mulighed for at afskærme dagslyset, da dette naturligvis også kan blænde eller genere.

Foruden alle disse gode råd, tips og krav er almen sund fornuft en god medspiller. Synes man, at der er for lyst eller for lidt lys, bør man selvfølgelig tilrette belysningen derefter.

Besøg iøvrigt min blog her – blog.lampeblog.dk