Holmegaard lamper – Dansk design, når det er bedst!

Holmegaard er blandt de største danske designvirksomheder, der har været med til at placere Danmark på verdenskortet gennem deres smukke og klassiske designs. De fleste kender virksomheden fra deres glasfabrikationer såsom vaser, drikkeglas og julepynt, men de har også lavet mange flotte lamper op gennem tiden, som er gået hen og blevet en del af den danske kultur.

Historie

Holmegaard glasværk blev grundlagt i 1825 nær Næstved på Sjælland, og det er dermed Danmarks absolut ældste glasværk. Selvom virksomheden i dag nyder stor succes og er blevet verdenskendte, var starten ikke nær så storslået. Frem til 1831 bestod produktionen udelukkende af flasker og udgik fra én enkelt ovn. Som tiden gik voksede firmaet sig større og større og indgik blandt andet samarbejde med Carlsberg, Tuborg og Royal Copenhagen. I dag rummer firmaet et stort antal ansatte og er blevet populære i Danmark såvel som i udlandet. Selvom Holmegaard er blevet en succeshistorie, ses det tydeligt i deres designs, at de ikke glemmer, hvordan historiens begyndelse blev skrevet. De holder nemlig fast i de gamle traditioner.

Kan tradition og nytænkning kombineres?

Spørgsmålet kan let besvares, hvis man kigger på lamper fra Holmegaard, og gør man det, lyder et rungende ja. De formår nemlig at holde fast i deres traditioner og i deres udgangspunkt som glasværk. Fælles for størstedelen af deres sortiment er nemlig, at grundmaterialet er opalglas med få undtagelser. Deres design indeholder altid sjæl og personlighed og bliver derfor ikke kedelige, selvom traditionerne bevares, hvilket ofte er en stor udfordring for firmaer med en lang historisk baggrund. De risikerer at miste sig selv undervejs, hvis de er for nytænkende, og omvendt risikerer de at miste deres trofaste kunder, hvis de ikke fornyr sig og følger med tidens trend. Det dilemma har Holmegaard formået at låse på en nobel facon.

Klassikere og nye trends

En af deres velkendte klassikere er Apoteker serien, som rummer pendler og bordlamper. Groft sagt er det en typisk Holmegaard lampe, idet den er lavet af opalglas og holdt helt i hvidt – en enkelt bordlampe har dog fået et sort fundament. Det er den danske designer Sidse Werner, der har designet den, men altid i samråd med designervirksomheden. Den er et godt udtryk for, at firmaet er tro mod sig selv og sin historie. Organics pendlerne fra 2006 er derimod et udtryk for, at virksomheden også tør tage et skridt mod nye trends i samarbejde med Design By Us, og bryder netop med nogle af de mest gængse traditioner, nemlig det hvide opalglas. I stedet er der brugt almindelig glas med blomstermotiver. Desuden fås den i tre forskellige varianter; hvid ledning, pink ledning og blåt glas med sølvledning. En stor cadeau til Holmegaard herfra!