Miljø, søvn og æstetik – alt i én pakke

Mange mennesker har det bedst med at lægge sig til at sove med lyset tændt. Problemet kan dog være at finde et lysniveau, der ikke forstyrrer søvnen, samtidig med at det hurtigt kan blive dyrt at lade lyset brænde natten lang. Kan man nikke genkendende til de problemer, er der kommet et kreativt og ikke mindst miljøvenligt alternativ.

Designeren Vanessa Hordies har nemlig skabt en lampe, der på forunderlig vis kombinerer ældgammel tradition og nyskabende design. Resultatet hedder Night Night, og den sørger for gradvist at dæmpe lyset i dit soveværelse.

 

Timeglas og lampe

Selvom mange måske troede, at timeglas hører fortiden – og måske enkelte brætspil – til, så har belgiske Vanessa Hordies formået at skabe et produkt, der ledsager ejeren ind i søvnen. Forskere mener nemlig, at det tager 10-20 minutter om at falde i søvn, og med  Night Night’s 15 minutters slukketid passer den perfekt til overgangen til drømmeland. Den fungerer ligesom et timeglas, hvor sand langsomt falder fra den øverste halvdel af glasset ned i den nederste halvdel. Her sidder selve pæren, og når den efterhånden dækkes af sand, bliver lyset svagere. Efter 15 minutter slukkes pæren helt, og man undgår dermed at bruge strøm på at lade lyset brænde natten lang.

Smart design og brugervenlighed

Timeglas/lampe-hybriden blev præsenteret som en del af det belgiske initiativ ”101 % Designed in Brussels” på dette års Stockholm Furniture Fair, som kalder sig selv verdens største og vigtigste mødested for skandinavisk møbel- og lysdesign. Messen finder sted hvert år i februar, hvor 40.000 fagfolk, designere, købere og journalister møder frem for at se det fineste indenfor skandinavisk interiørdesign. I år kunne man altså opleve Night Night for første gang, og udover den intelligente funktion, miljøvenlige (læs: strøm- og pengebesparende) karakter og ikke mindst æstetiske design, kan lampen også prale af at være brugervenlig.

Den er nemlig ikke sværere at bruge, end at man bare løfter glasset ud af træfoden, vender det om og sætter det på igen. Dermed begynder sandet automatisk at rinde ned over lampen igen, og brugeren kan begynde sin søvn velvidende, at der ikke går noget energi tabt på en hel nats belysning. På bundlinjen står altså, at man får et produkt, der er godt for søvnen, miljøet og soveværelsets fremtoning.